top of page

Ficus Microcarpa Bonsai Bakımı

Ficus türlerinin yaklaşık 800'den fazla çeşidi vardır ve bu türler, bonsai hobisine yeni başlayanlar için hem kolay bulunabilir hem de bakımı kolay bitkilerdir. Tropikal bitkiler oldukları için iç mekanlarda yetiştirilmeleri uygundur. Yüksek nem ve bol güneş ışığı aldıklarında daha hızlı ve güçlü büyürler. Bonsai sanatında en çok karşılaşılan Ficus türleri arasında Ficus nitida, Ficus microcarpa (şeker pancarı gibi gövdesi olanlar F. microcarpa Ginseng olarak adlandırılır) ve Ficus benjamina bulunur.


Ficus türleri havai kökler oluşturabilirler ve bu özellik, kaya üstüne bonsai çalışmasında sıkça kullanılır. Havai köklerin oluşabilmesi için nem oranının %100'e yakın olması gerekir. Bu yüksek nem seviyesine doğal yollarla ulaşmak zor olduğundan, ortam nemlendiricileri kullanılabilir. Alternatif olarak, saksının altına yerleştirilecek bir su tepsisi de yaprakların etrafındaki nem oranını önemli ölçüde artıracaktır. Havai kökler toprağa ulaştığında kök işlevi görmeye başlar ve açıkta kalan kısımları odunlaşarak dal görünümüne kavuşur.

Ficus türlerinin yaprakları zehirlidir, bu nedenle özellikle evcil hayvan besleyenlerin dikkatli olmaları gerekmektedir.

Konumlandırma - Hava sıcaklığının 10°C'nin altına düştüğü durumlarda, Ficus türleri soğuktan korunmak için içeriye alınmalıdır. Gün boyu güneş alan nemli bir yerde hızla gelişirler. Düşük sıcaklıklarda hemen ölmeseler de, sürekli devam eden soğuk hava koşullarında sağlıkları ciddi şekilde tehlikeye girer. Sıcaklığın 15°C'nin üstüne çıktığı havalarda ise dışarıda, gölge olmayan ve hafif rüzgarlı yerlerde konumlandırılabilirler. Klima, radyatör, soba gibi havayı kurutan ısıtıcılardan uzak tutulmaları gerekir. Ficus benjamina türünün soğuğa dayanıklılığı daha düşüktür. Tüm Ficus türleri için nem en kolay problem çözücüdür. Yapay nem oluşturarak ağacınızın sağlığına ve gücüne kavuşmasını kolaylıkla sağlayabilirsiniz.

Sulama - İnorganik toprak karışımında kök çürümesi riski olmayacağı için toprağı kurudukça bolca sulanmalıdır. Az ya da fazla sulamayı tolere edebilirler. Torf veya bahçe toprağı gibi organik toprak karışımlarında fazla sulama yapılırsa önce kökleri, sonra da gövdesi çürümeye başlayacaktır. Bu sebeple toprağı kurumadan sulamamak gerekir. Mutlaka altı delik bir saksıda yetiştirilmelidir.

Gübreleme - Büyümenin devam ettiği süreçte, Ficus türleri 2 haftada bir gübrelenmelidir. Azot oranı yüksek veya dengeli gübreler tercih edilmelidir. Kış aylarında ve büyümenin durduğu dönemlerde gübreleme miktarı yavaşça azaltılmalı ve sonunda tamamen kesilmelidir.

Budama - Bonsainizin şeklini korumak adına sürekli budama yapabilirsiniz. Ancak yeni sürgünlerin en az 6-8 yaprak uzamasını bekleyip 2 yaprak kalacak şekilde budama yapılmalıdır. Ficus türleri, gövdeden veya dallardan kolayca sürgün verebilir. Büyük yaralar aşı macunu veya uygun bir yöntemle kapatılmalıdır. Büyüme ve kalınlaşma hızlı olacağından, telleme sırasında tellerin gövdeye oturmamasına dikkat edilmelidir.

Saksı Değiştirme - Büyüme mevsiminde 1 ya da 2 yıl arayla saksı değişimi yapılmalıdır. Herhangi bir bonsai toprağı karışımı kullanılabilir ancak inorganik karışım kullanılması bakımında büyük kolaylık sağlayacaktır. Kök budamasını tolere edebilirler. Kökleri açığa çıkarılabilir. Saksı değişimi sonrası yüksek nemli yerde büyütülmesi saksı değişimi stresini daha kolay atlatmasını sağlayacakır.


Kusamura Bonsai Club sayfasından alınmıştır.

Çoğaltma - Havai köklendirme ile ya da çelik yöntemi ile kolayca köklendirilebilirler. Kesilen dallar suya konulduğunda da kolayca köklenecektir. Çelikler nemli ortamda çok hızlı ve kolayca köklenecektir. Büyüme mevsimi boyunca çelikleme yapılabilir.

İlaçlama - Bu türlerde çok sık unlu bit problemleri ve kök kaynaklı mantar hastalıkları görülür. Düzenli olarak zirai ilaçlama yaparak bu zararlıların önüne geçilmesi gerekir.

anahtar kelimeler: "ficus bonsai bakımı", "bonsai sanatı", "bonsai nedir", "bonsai nasıl yapılır", "bonsai nasıl yaşar", "bonsaiye nasıl başlanır"




8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page