top of page

Çam Bonsai Bakımı

Bonsai dünyasında en çok gördüğümüz türlerin başında çamlar geliyor. Yeryüzünde hemen hemen her coğrafyada gördüğümüz çam cinsleri ve türleri birbirlerinden oldukça farklı gelişim paternlerine de sahip. Bu sebeple burada paylaşılan bilgiler genel bilgiler olup kendi çamınızın türünü öğrenip doğru bir şekilde bakımını araştırmalısınız.

Japon Beyaz Çamı - Pinus parviflora

Çamları incelerken onların bir yılda birden fazla kez sürgün verebilme kabiliyetlerine göre bir sınıflandırma yaparız. Bu konudaki detaylı yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Konumlandırma - Tüm çam türleri dış mekan bitkileridir. Tüm gün güneş aldıklarında güzel gelişirler, bolca geri sürgün üretirler. Kışa dayanıklıdırlar, -10°C derecenin altında ışığa ihtiyaçları yoktur. İçeride yetiştirilebileceğini söyleyen hiçbir kaynağa güvenmeyin; iç mekanda büyümeye başlasalar bile yıldan yıla öleceklerdir. Öldüklerinde bile yeşil kalmaya devam edebilirler. Nemli ya da kurak her ortamda güzelce yetişirler. Soğuk iklim çamlarını (Japon Beyaz Çamı gibi) sıcak iklimlerde yetiştirmek oldukça zorludur. Bu sebeple ağacınızın soğuk iklimde mi, sıcak iklimde mi yaşamaya uygun olduğunu öğrenerek yazlık ve kışlık konumlandırmasını değerlendirin.

Sulama - Çamlar kolayca kök çürümesi yapabilirler. Bu sebeple az su tutan toprak karışımları tercih edilmelidir. Kökleri nemli ve çamursu ortamları sevmezler. Kök çürümesi durumunda ağacın genelinde bir güçsüzlük, renk kaybı ve özellikle alt dallarla iç dallarda ölmeler meydana gelir. Folyajı ıslatmak tavsiye edilmez. pH'ı 6 cıvarlarında olan suyla sulamak çamlar için önemlidir. Bazik sularda renkleri açılacak, gübre alımı zayıflayacaktır.

Gübreleme - İlkbaharda gübrelendiğinde yeni oluşan mum ve iğne uzunlukları artmaya başlar. Bu sebeple görüntüyü çok bozmamak için gelişimini tamamlamış bonsailerin gübrelenmesi sadece sonbaharda yapılmalıdır. Ancak burada ağacınızın büyümesini doğru yönetmek için oluşturacağınız budama programına göre ilkbahar boyunca da gübreleme yapabilirsiniz. Bu konuyu araştırmadan uygulamayın. Genel olarak topraktaki yararlı mantarları da beslemek için organik içeriği yüksek gübreler kullanırız.

Budama - Sert budamaları ilkbahar öncesinde veya sonbahar başlarında yapılabilir. Mum kırımı, mum alımı, sürgün seçimi gibi budama şekillerini araştırıp ağacınıza uygun olan yöntemle bunları uygulamalısınız. Aksi durumda mum alımı yapılmayacak bir ağaçta bu işlemin yapılması tüm gelişimi bir yıl durdurabilir. Bu da ağacın güçsüzleşip zaman kaybetmesine sebep olacaktır.



Saksı Değiştirme - Gelişim aşamasındaki çamlar 2 yılda bir, gelişimini tamamlamış ağaçlar 3-5 yılda bir saksı değişimine ihtiyaç duyarlar. Kökleri açığa çıkarılmamalıdır. İnorganik toprak karışımlarında güzel saçak köklenme yaparlar. Sert budama ve stil çalışması yapıldıysa saksı değişimi için en az 1 yıl beklenmelidir. Saksı değişimi yapıldıysa, sert budama ve stil çalışması için 1 yıl beklenip ağacın toparlanması sağlanmalıdır. Kış sonu veya yaz sonu dönemde saksı değişimi yapılabilir. Modern kaynaklar özellikle yaz sonu saksı değişimini daha etkili bulmaktadır.

Çoğaltma - Çamlar tohum ile kolayca çoğaltılabilirler. Bazı türlerin tohumları soğuk katlamaya ihtiyaç duyarken bazıları duymaz. Çelikleme veya havai köklendirme ile çoğaltmak hayli zordur.

İlaçlama - Çam türleri bitlere ve bazı mantar hastalıklarına karşı çok hassastır. Bu sebeple, mevsim geçişlerinde böcek ve mantar ilacı uygulaması yapılmalıdır. Yaprakları ıslatmamak bu sebeple önemlidir. İğnelerin üstünde beyaz veya gri yapıda bitler, sinekler oluşabilir. Mantar hastalıkları kolayca yerleşip yayılabilir.

anahtar kelimeler: "çam bonsai bakımı", "bonsai sanatı", "bonsai nedir", "bonsai nasıl yapılır", "bonsai nasıl yaşar", "bonsaiye nasıl başlanır"




0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commenti


bottom of page