Bonsai, bildiğimiz tüm ağaçları doğadaki türdeşlerinin yaşlanmış hallerine benzeterek saksıda estetik bir şekilde sağlıkla yaşatma sanatıdır. Burada kullandığımız ağaç türleri her gün dışarıda gördüğümüz ağaç türleridir. Yani bonsai diye bir bitki türü yok. Bahçecilikte kullandığımız budama, yönlendirme gibi tekniklerle bonsai adaylarımızı alıp belirli bir estetik kazandırıp bu haliyle saksıda yaşattığımızda ağaçlar, bonsai dediğimiz estetik ve sanatsal nesne haline gelmiş oluyorlar.
Nereden Başlayacağız?
Öncelikle ağaçları biraz anlamaya başlamak gerekiyor. Onlar nasıl yaşıyorlar, neye ihtiyaç duyuyorlar ve nelerden zarar görüyorlar? Bu sorulara doğru ve yeterli cevapları vermeye başladığımızda sadece bonsailerimiz değil tüm bitkilerimiz saksı ortamında sağlıkla yaşamaya başlıyorlar. Bu sorulara yanlış veya yetersiz cevaplar verdiğimizde ise bitkilerimiz zamanla güç kaybediyor, sağlıklarını yitiriyor ve ölüyorlar.
Ağaçlar nasıl yaşıyor?
Ağaçlar ve diğer tüm bitkiler (istisnalar hariç) terleme yapan dokunun (yaprak veya diğer dokular) suyu köklerden vakumlama etkisiyle çekmesiyle metabolik faaliyetlerini sürdürüyorlar. Suyu kaybeden dokular negatif basınç oluşturup toprak içindeki kök uçlarından vakum etkisiyle suyu kendilerine doğru çekmeye başlıyorlar. Dolayısıyla terleme bir bitki için en önemli faaliyetlerin başında geliyor. İçindeki suyu tüketemeyen bitkiler yeni suyu da çekemedikleri için hem metabolik faaliyetlerini devam ettiremiyor hem de topraktan alması gereken elementlere ulaşamıyorlar.
Peki enerjinin kaynağı nedir? Bitkiler besini, enerjiyi topraktan mı alır? Koskocaman bir HAYIR! Bitkiler enerjilerini kendi üretirler. Fotosentez dediğimiz doğa mucizesi işlem ile neredeyse tüm bitkiler SU, KARBONDİOKSİT (hava) ve IŞIK (güneş ışığı) kullanarak yeşil aksamlarında (yaprak, doku...) şeker oluştururlar. Bu şekeri de parçalayarak enerji ihtiyaçlarını gideriyorlar. Dolayısıyla topraktan enerji alamıyorlar, sadece gübre dediğimiz yapıtaşlarını topraktan kökleri vasıtasıyla alabiliyorlar.
Bonsailer saksıda nasıl yaşıyorlar?
Bitkilerin yaşam döngüsünü anladıkça bu soruya cevap vermek kolaylaşıyor. Bitkiler yapraktan suyu çekerken bu çekilen suyu kendi bünyelerine toprak içerisinde nemli ortamda hazır bekleyen saçak köklerle vakumluyorlar. Dolayısıyla kök sistemindeki saçak kökler bitkimiz için çalışan kökler haline geliyor. Bonsai çalışırken bizler ağacımızın saçak köklerini doğru kök budaması tekniğiyle gövdenin altında topluyoruz ve bunları bir saksı içerisinde toprakla buluşturduğumuzda ağacımız ihtiyaç duyduğu yaşam döngüsünü çalıştıracak ortama sahip olmuş oluyor. Yani, bitkinin ihtiyaç duyduğu saçak kökleri bir arada tutup bunları saksı içerisinde sağlıkla yaşatabilirsek bitkimiz de köklerini rahatlıkla verimli bir şekilde kullanabilecektir.
Bonsai çalışmak ne demek?
Bitkilerin çalışma mekanizmalarını ve saksıda nasıl hayatta kalabildiklerini anladıktan sonra artık elimize bonsai adayları alıp onları bonsai olma yönünde eğitmeye başlayabiliriz. Ya da hazır bir bonsai alıp onun bakımıyla ilgilenip daha iyi bir bonsai olma yolunda ona yol arkadaşlığı yaparız.
Peki ilk adımlarımızı nasıl atacağız? Bu konuyu markamız olan Bonsai Seika'da çok detaylıca ele aldığımız için sizi şimdi oraya davet ediyoruz:
Bu yazıları okuduktan sonra bu sitede yer alan Bonsai Başlangıç Kitlerini inceleyebilir, hazır bonsailerimizden edinebilir veya yine bonsai adaylarımızdan satın alabilirsiniz.
Umarız ki bu yazı ve diğerleri bu güzel ve sonu olmayan serüvende yolunuza ışık tutar.
Keyifli günler dileriz!
Comentarios