top of page

Bonsai Nasıl Yetiştirilir?

Yazarın fotoğrafı: Bonsai SeikaBonsai Seika

Bonsai yetiştirmek özellikle doğadan uzak kaldığımız, betonların arasında yaşamaya mahkum olduğumuz bu 'modern' günlerde bizlere nefes aldıran bir hobi haline geliyor. Ağaçların büyülü ve gizemli dünyasında onların dilini anlamaya çalışıyor, onlarla keyifli bir serüvenin kahramanları oluyoruz.






Bonsai yetiştirmek için öncelikle anlamamız gereken bazı temel bilgiler var. En başta söylememiz gereken şey şu, bonsai bir bitki türü değildir. Her ağaç ile bonsai çalışılabilir. Bonsailer genetiği gereği küçük değillerdir veya onlara verdiğimiz bazı ilaçlar onları küçük bırakmaz. Yine çok yaygın bir şekilde yanlış bilinen bir bilgi, bonsailerin küçük saksıda yaşıyor olması da onları küçük halde bırakmazlar. Biz bonsailer üzerinde, daha doğrusu günlük hayatta gördüğümüz ağaçlar üzerinde, basit bahçecilik tekniklerini kullanarak yaptığımız uygulamalar ile o ağaçları minyatürize ederek onların daha küçük görünmesini sağlıyoruz. Böylece ortaya çıkan şeye bonsai diyoruz.



Bonsailer saksı içerisinde yaşıyorlar çünkü saksıyla beraber biz onların kök sistemini kontrol altına alıyoruz. Onların büyümesini hiçbir zaman engellemiyoruz. Çünkü biliyoruz ki bir bitki eğer büyüyemezse ölür. Bu bonsailer için de böyle, normal bitkiler için de böyle, yetiştirdiğiniz sebze ve meyveler için de bu böyle. Dolayısıyla bir bitkinin büyümesi her zaman zaruridir. Eğer bu büyümeye engel olursanız, bu büyümenin ağaca kazandıracağı verimliliğe engel olursanız bitkiniz muhakkak bir gün ölecektir.


Bonsailerde bizim yaptığımız şey ağacı saksı içerisinde sağlıklı ve estetik bir şekilde yaşatmaktır. Burada ağacın kökleriyle oynarız, orada yaşlanan kökleri keseriz. Onların yerine yeni, daha genç, daha canlı, daha enerjik köklerin büyümesini isteriz. Yaprakları, dalları dönem dönem budarız. Ağacın dışarıya doğru şekil olarak büyümesinden ziyade içeriye doğru sıkılaşarak büyümesini isteriz. Dalları tellerle bazı yerlere yönlendirerek onların istediğimiz yönde kanınlaşmasını sağlarız. Bunu bir asmayı bir direğe bağlamak gibi düşünebilirsiniz. Siz o asmayı direğe bağladığınızda asma artık odunlaştığında o direk üzerinde yürümeye devam edebilir. Eğer siz asmayı bağladığınız ipi o asma üzerinde çok uzun süre tutarsanız ne olur? O ip zamanla o asmanın gövdesine zarar verir ve asmanın damarları tıkanacağı için ölür. Aynı şekilde bonsailer üzerinde de biz telleme yaparken dallara şekil verdiğimizde eğer o telleri zamanında sökmezsek bu sefer bu dallar da ölür. Dolayısıyla biz burada saksı değişimi yaparak kökleri terbiye ediyoruz, onları kontrol altına alıyoruz. Dallarda budamalar yaparak dalları yönlendiriyoruz ve onları kontrol altına alıyoruz. Dalları telleyerek onları istediğimiz yere yönlendiriyoruz. Tabii ki de ağaca zarar vermeden bu işlemleri yapıyoruz. Ve ağaç bu yönlendirdiğimiz yerdeki dallar üzerinden yaşamını devam ettiriyor. Biz bunları yaparken ağacın estetik olarak güzel görünmesini istiyoruz. Buradaki güzelden kastımız da ağacın doğal görünmesi. Doğada gördüğümüz ağaçlarda belli başlı bazı özellikler var ve biz bu özellikleri bonsailerimizde yansıtmak istiyoruz. Eğer bunu yansıtabilirsek güzel bir bonsai elde etmiş oluyoruz.



Tüm bunları yapabilmek için bonsailerden ziyade ağaçlar hakkında bazı bilgiler de edinmemiz gerekiyor. Ağaçlar nasıl yaşar? Onlar için enerji ne demek? Enerjinin kaynağı nedir? Fotosantez nedir? Ağaçların kökleri ne işe yarar? Yaprakları ne işe yarar? Dalları ne işe yarar? Bunları doğru anlayabilmemiz gerekiyor. Bunları anlayamadığımız takdirde bonsailer üzerinde yaptığımız işlemler her zaman nereye gittiği belli olmayan işlemler oluyor. Ve bunun neticesinde de ortaya iyi bir eser çıkmıyor. Daha da kötü durumlarda ağacın sağlığı bozulabiliyor. Ağacımız zamanla güç kaybedip ölebiliyor. Dolayısıyla ilk önce ağaçları tanımak, onları fizyolojik olarak anlayabilmek bizim için çok önemli.


Eğer siz de bonsai yetiştirmek istiyorsanız öğrenmeniz gereken ilk şey bu yazıda bahsettiğimiz gibi ağaçların fizyolosijini biraz anlamak, bonsai sanatını tanımak ve sonrasında budama, saksı değişimi, telleme gibi teknikleri anlayarak bunları ağaçlar üzerinde uygulayabilmek; yapmanız gereken ilk şeyler.


Doğru başlangıç için online kaynaklarımızı inceleyebilir ve Bonsai Seika üzerinden eğitimler alabilirsiniz. Yine bu platformda satışa sunduğumuz Bonsai Başlangıç Kitlerini değerlendirebilirsiniz. Böylece ihtiyacınız olan tüm malzemeleri bir kerede elde edip güzel bir başlangıç yapmış olabilirsiniz.




60 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page